Що таке хостінг?

що таке хостінг

Хостінг – базова послуга, без якої неможливо розмістити сайт у мережі. Будь-який сайт є певним набором файлів (включаючи текстову, графічну та іншу інформацію, бази даних, програмні скрипти і т.д.). Хостінг дозволяє користувачам розміщувати такий контент в інтернеті.

Іншими словами, це оренда простору, де зберігатимуться всі необхідні для правильного функціонування сайту файли. Хостінг необхідний для того, щоб мати можливість зберігати файли та мати до них цілодобовий доступ із можливістю зміни.

Для того, щоб мати можливість користуватися хостингом, необхідно обрати провайдера, який надає таку послугу. Хостингові компанії дозволяють розміщувати web-сайти, дані та обладнання на власних майданчиках. Основне завдання таких компаній – зробити інтернет-ресурс клієнта доступним для користувачів. Замовляючи послугу хостингу, Ви орендуєте місце на сервері хостера та його потужності.

Види хостінгу

Кожен сайт потребує певної кількості ресурсів, тому існують різні види хостингу, що різняться між собою за функціоналом, обсягом пам'яті та іншими параметрами.

Виртуальный хостинг

Такий вид хостингу передбачає, що сервер хостингового провайдера поділений на безліч частин, які окремо здають у користування клієнтам. Таким чином, на одному сервері можуть одночасно розміщуватися веб-ресурси сотень клієнтів.

Аналогія віртуального хостингу – багатоквартирний будинок, де мешканці ділять простір один з одним і водночас користуються комунікаціями. Оскільки користувачі віртуального хостингу використовують ресурси одного сервера, провайдери вводять відповідні обмеження, наприклад, на швидкість запису або використання оперативної пам'яті.

Віртуальний хостинг, зважаючи на свої особливості, підходить для розміщення в мережі невеликих інтернет-проектів. Це може бути, наприклад, промо-сторінка, візитка, маленький особистий блог або портфоліо.

Віртуальний сервер

Такий вид хостингу передбачає, що сервер провайдера поділений на кілька частин, які не залежать один від одного, котрий здають в оренду. На відміну від віртуального хостингу тут немає обмежень, оскільки віртуальні сервери ізольовані один від одного. Відповідно кожен може бути налаштований під індивідуальний проект. Навіть якщо якийсь віртуальний сервер споживатиме багато ресурсів, на інших користувачах це не позначиться.

Аналогія віртуального сервера - вже не багатоквартирний будинок, де одночасно проживає багато мешканців, а комплекс приватних будинків. Такий хостинг підійде для інтернет-проектів середньої величини. Це може бути форум, корпоративний сайт чи інтернет-магазин.

Виділений сервер

Такий хостинг дозволяє клієнтам розпоряджатися всім сервером, причому вони не залежать від інших користувачів. А доступні можливості обмежуються лише функціоналом сервера.

Виділений сервер може бути аналогічним приватному будинку. Тут більше свободи, але й більше відповідальності за обслуговування та утримання. Такий хостінг підходить для реалізації великих проектів, таких як соціальна мережа, сайт банку, маркетплейс та ін.

Хмарний хостінг

Замовляючи такий хостінг, користувач лише купує певний обсяг ресурсів, а хостер самостійно розподіляє їх між серверами. Таким чином сайт може бути розміщений на різних серверах. У свою чергу, провайдер, надаючи хмарний хостінг, оптимізує розподіл навантаження на своє обладнання.

Хмарний хостінг можна порівняти з орендою приміщень у різних частинах будинку. Ця послуга може підійти для розміщення в мережі інтернет-магазину або медіавидання.

Як обрати хостінг?

Надійний хостинг дуже важливий. Сервера, призначені йому, повинні функціонувати без перерв, надаючи можливість цілодобової обробки звернень. Різноманітні збої в роботі таких серверів можуть призвести до того, що інтернет-ресурс виявиться недоступним для користувачів.

Розглянемо, які параметри є провідними під час вибору хостинг-провайдера:

  • Тарифний план. Замовляючи хостінг у провайдера, варто пам'ятати, що це платна послуга. Відповідно, тарифний план має відповідати запитам та фінансовим можливостям клієнта.
  • Технічні можливості. Ваші потреби в технічних ресурсах повинні відповідати можливості провайдера забезпечити їх.
  • Техпідтримка. Цілодобова технічна підтримка з боку провайдера, можливість будь-якої миті зв'язатися з оператором – дані параметри дозволяють не турбуватися з приводу того, що якесь питання залишиться невирішеним.
  • Швидкість роботи. Якщо ви плануєте розміщувати в мережі великий веб-ресурс, вирішальне значення має завантаженість каналу, швидкість роботи, яку може забезпечити провайдер.

Звернувшись до мене, Ви можете не сумніватися, що я підберу оптимальний хостинг, здатний задовольнити поставлені завдання.